Suojaa lemmikkisi punkeilta

Suojaa lemmikkisi punkeilta

Puutiaiset eli punkit aiheuttavat vuosittain tuhansille ihmisille vakavia sairauksia.

Koirille ja kissoille punkin välityksellä tarttuvia bakteeritauteja ovat borrelioosi ja anaplasmoosi.

Parhaiten lemmikkejä suojataan punkin aiheuttamilta taudeilta käyttämällä erilaisia häätöön tarkoitettuja loislääkkeitä. Häätölääkitys suojaa välillisesti myös ihmisiä, koska se vähentää kotioloihin eläimien mukana tulevia punkkeja.

Apteekista on saatavilla punkkien häätöön tarkoitettuja paikallisvaleluliuoksia ja lääkkeellisiä pantoja; molemmista useampia erilaisia. Osa aktiivisista aineista tappaa jo kiinnittyneet punkit. Tehokkaimmat valmisteet häätävät punkit ennen kiinnittymistä ihoon ja tappavat satunnaiset kiinnittyneet. Lääkkeet häätävät valmisteesta riippuen myös kirppuja, toukkia ja väiveitä sekä karkottavat hyttysiä, hietasääskiä ja pistokärpäsiä.

Paikallisvaleluliuokset annostellaan neljän viikon välein koiran tai kissan niskaan (tarvittaessa osa hännän tyveen tai useampaan kohtaan selkää). Hoidettavan eläimen turkkia ei tulisi pestä juuri ennen tai jälkeen annostelun, jotta liuos pääsee leviämään ihon rasvakerroksen mukana. Myös kastumista tulee välttää heti annostelun jälkeen. Mikäli kotoa löytyy useampi lemmikki, tulisi ne pitää hoidettaessa erillään, ettei toinen pääse nuolemaan liuosta toiselta pois. 

Pantojen punkkeja tappava ja häätävä vaikutus säilyy 6-8 kuukautta ja niitä pidetään koiran tai kissan kaulassa koko puutiaiskauden ajan. Mikäli lemmikki ui paljon, osa pannoista pitää ottaa pois vesistölle aiheutuvien haittojen vuoksi.  

 Huomioithan, ettei koirien valmisteita voi käyttää kissoille. 

Tarvittaessa eläinlääkärin reseptillä löytyy myös suun kautta otettavia valmisteita.