Apua allergiaoireisiin apteekista

allergia kuvistuskuva

Siitepölyallergia on yhä yleisempää. Allergiaoireet alkavat tavallisesti lapsuudessa tai nuoruudessa, mutta ne voivat ilmaantua myös iäkkäämmille. Siitepölykausi alkaa usein jo aikaisin keväällä maaliskuussa. Ensimmäisenä kukkii leppä ja pähkinäpensas, alkukesästä koivu, keskikesällä heinät ja loppukesästä tai alkusyksystä pujo.

Yleisimpiä allergiaoireita ovat tukkoinen nenä, nenän vuotaminen ja aivastelu sekä silmien punoitus, vuotaminen ja kirvely. Myös iho voi reagoida siitepölyyn. Allergiaoireita on hyvä hoitaa mahdollisimman tehokkaasti, sillä ne vaikuttavat heikentävästi omaan hyvinvointiin.

Allergian hoidon tavoitteena on oireettomuus. Eri lääkevalmisteita voidaan tarvittaessa yhdistellä. Allergiaan voi käyttää niin antihistamiinitabletteja, kortisoninenäsuihketta kuin antihistamiinisilmätippojakin. Silmäoireisiin voi kokeilla ensin pelkästään antihistamiinisilmätippoja. Mikäli ne eivät auta riittävästi, niihin kannattaa yhdistää antihistamiinitabletti suun kautta.

Allergisen nuhan hoidossa ensisijainen hoito on kortisoninenäsuihkeet. Ne ovat nuhan hoidossa tehokkaampia kuin suun kautta otettavat antihistamiinitabletit. Kortisoninenäsuihkeet kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen siitepölykauden alkua, sillä niiden täysi vaikutus saavutetaan vasta 1-2 viikon hoidon jälkeen. Tarvittaessa nenäsuihkeiden kanssa voidaan käyttää antihistamiinitabletteja, jotka auttavat limaneritykseen ja aivasteluun. Monet saavat oireisiinsa apua myös nenähuuhtelukannusta. Nenäkannu huuhtoo eritteet ja epäpuhtaudet kuten siitepölyn nenästä pois.

Apteekista on saatavilla ilman reseptiä erilaisia allergialääkkeitä. Neuvomme niiden käytössä mielellämme. Jos itsehoitolääkkeet eivät auta riittävästi, ja lisäoireina on esimerkiksi yskää tai hengenahdistusta, on hyvä käydä lääkärissä.